Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stephen Hawking

2009.08.28

Stephen William Hawking

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

 
Stephen Hawking

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stephen William Hawking, (1942. január 8. Oxford, Nagy-Britannia -) vezető elméleti fizikus.

Oxfordban (Nagy-Britannia) született Frank és Isobel Hawking első gyermekeként. A Hertfordshire-i St. Albans School-ban és az oxfordi University College-ben tanult, ahol summa cum laude minősítéssel végzett fizikából. Ezután a Cambridge-i Egyetemen, a Trinity Hall-ban szerzett PhD fokozatot kozmológiából.

1974-ben választották a Royal Society tagjává (FRS).

1978-ban az elméleti fizikában elért eredményeiért Albert Einstein-díjat kapott. Fő kutatási területei az elméleti kozmológia és a kvantumgravitáció. Jelentős munkái jelentek meg, melyekben a fekete lyukak és a termodinamika közötti összefüggéseket vizsgálja. Rávilágított, hogy a fekete lyukak nem léteznek örökké. Ezt az elméletét 2004 júliusában visszavonta, majd újból elfogadta.

Annak ellenére, hogy súlyosan mozgáskorlátozott motoros neuronbetegsége következtében, aktív fizikus, író, és közéleti személyiség és olykor színész (például az általa is kedvelt Star Trek egyik sorozatában játszotta saját magát). Betegségének első tünetei akkor jelentkeztek, amikor beiratkozott Cambridge-be. 21 éves korában diagnosztizálták, röviddel az első házassága előtt. Akkoriban orvosai azt jósolták, hogy nem fog 2-3 évnél tovább élni, de ma is él, bár mozgáskorlátozottsága a betegség előrehaladásával egyre fokozódott. Az 1985-ös tracheosztomia-műtéte óta beszédszintetizátorral kommunikál. Fokozatosan elvesztette végtagjai mozgatásának képességét. Kerekesszékén található számítógépét egy manuális eszközzel irányítja, de az fej- és szemmozdulatokkal is vezérelhető. A The 11th Hour 2007-es című filmben szerepel, melyben a globális felmelegedési válságról beszél.

Könyvei

Két könyve, Az idő rövid története (A Brief History of Time) és A világegyetem dióhéjban (The Universe in a Nutshell) rendkívüli népszerűségnek örvend az egész világon, és most már klasszikus sikerkönyveknek számítanak. Bárki elolvashatja, akit érdekel a világegyetem és annak keletkezése, nem szükséges hozzá semmi előzetes ismeret ezeken a területeken. Van egy esszégyűjteménye is, amely szintén népszerű, a Fekete lyukak, bébi-univerzumok és más esszék (Black Holes and Baby Universes and Other Essays). Valamint több könyv előszavának megírásához is felkérték (pl. Lawrence M. Krauss: A Star Trek fizikája)

Külső hivatkozások

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.