Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Arthur C. Clarke

2009.03.23

Arthur C. Clarke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

 
 
 Arthur C. Clarke (2005-ben, Srí Lanka-i otthonában)

 

 

 

 

 

 

 

 Sir Arthur Charles Clarke (Minehead, 1917. december 16. - Srí Lanka, 2008. március 19.) angol író, mérnök.

 

Élete

Minehead városában (Somerset, Anglia) született, s már gyermekként rajongott a fantasztikus történetekért. Általános és középiskoláit elvégezve 1936-ban Londonba költözött, ahol közhivatalnokként helyezkedett el. Már egészen korán, az iskolaújságokban publikálni kezdett, a legkülönbözőbb környezetekben játszódó kalandos történeteket írt. Hamarosan felfedezte a science fiction világát, s hamarosan sci-fi rajongói klubok magazinjaiban kezdett publikálni. Bemutatkozó írása, az Utazzon dróton! a teleportáció - tárgyak és emberek rádióhullámok formájában való utaztatása távoli helyekre - lehetségességét boncolgatta szatirikus hangvételben.

A második világháború idején Clarke a brit légierő kötelékében szolgált, egy új találmány, a radar kezelésére oktatta a katonákat. Leszerelését követően egyetemi tanulmányokba kezdett, tudományos fokozatokat szerezve fizikából és matematikából, amely témából 1945-ben doktorált. Tagja, majd elnöke lett a Brit Bolygóközi Társaságnak, amely úttörő szerepet játszott nemcsak Nagy-Britanniában, de az egész világon az űrkutatás és az űrhajózás népszerűsítésében.

Ezzel egy időre tehető Clarke profi íróként történő bemutatkozása is: 1946-ban az Astounding Science Fiction nevű amerikai lap megvette közlésre Kibúvó című novelláját. Ez az emberi faj fejlődését aggódó szemekkel figyelő idegenek üzenetváltásából áll, a végén egy meglepő csavarral. A humoros csattanó írói eszközét a későbbiekben is előszeretettel alkalmazta „egyperceseiben”.

Az 1950-es évek elején megjelent első regényei (Prelude to Space, The Sands of Mars, Islands in the Sky) azonban ebből a humorból semmit nem mutattak, alig nevezhetők többnek áttetsző irodalmi köntösbe bújtatott ismeretterjesztésnél. Annak azonban rendkívül érdekesek. Az első egy kétlépcsős űrhajó megépítéséről szól, amellyel az ember végre eléri a Holdat.

A visszatérő egység egy vitorlázva leszálló űrrepülőgépet vizionál. A második (e korai művek közül az egyetlen, amely magyarul megjelent A Mars titka címmel) a vörös bolygó meghódításáról szól, melynek során növényi és állati életet is felfedeznek, és a Phobos begyújtásával tervezik fölmelegíteni az égitestet, hogy alkalmassá váljon a tömeges kolonizációra. A harmadik egy vetélkedőn űrutazást nyert fiút kísér el egy Föld körül keringő űrállomásra, mely két másik hasonló szerkezettel együtt geostacionárius pályán kering, többek közt telekommunikációs célokat szolgálva.

Az 1948-ban írt, majd 1951-ben publikált Az őrszem című elbeszélésben a Holdon idegen eredetű tárgyat találnak. Ez másfél évtizeddel később csírájául szolgált a Stanley Kubrickkel közösen kidolgozott 2001. Űrodisszeiának, amely mérföldkővé vált úgy a science fiction irodalom, mint a science fiction film történetében. Clarke életművében ezzel a novellával jelentkezett először az a metafizikai vonulat, amely az emberiség jövőjében az istenképet nagy hatalmú idegen lényekkel helyettesíti. Kitűnő példa erre az 1953-ban megjelent A gyermekkor vége című regény. Ebben segítő szándékú földönkívüliek érkeznek bolygónkra, de jobbító terveiket kis híján meghiúsítja, hogy külsőre az emberi hiedelemvilág ördögeire emlékeztetnek. Mindenképpen itt említendő még két világhírű novella, az Isten kilencmilliárd neve (Riadó a Naprendszerben), illetve A csillag. Az előbbi tibeti szerzetesekről szól, akik egy szuperszámítógép segítségével akarják megfejteni a Mindenható valamennyi nevét, mert az drámai változásokat hozna el az Univerzumban, utóbbi pedig egy expedíció története a betlehemi csillaghoz, amely kideríti, hogy az valójában egy szupernóva volt, és egy egész civilizációt törölt el. Mindkét elbeszélés elnyerte a téma legrangosabbnak számító angolszász díját, a Hugót.

Arthur C. Clarke
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Miután az 1960-as évek nagy részét ismeretterjesztő könyvek írásával töltötte, majd a 2001. Űrodisszeia sikere visszavonzotta Clarke-ot az sci-fihez. Ez egyben máig a legismertebb műve. Az Űrodisszeia film ötlete már 1964-ben felmerült Stanley Kubrickben. Ötletével felkereste Clarke-ot, majd hamarosan elkezdték közösen írni a film forgatókönyvét. Emellett Clarke párhuzamosan a regényt is írta. A filmet 1968-ban mutatták be, az akkori közönség azonban értetlenül állt a film előtt, néhány héten belül kikerült a mozikból. Azóta azonban kultuszfilm lett. A regény csak néhány hónappal a filmbemutató után jelent meg.

Az ekkor már világhírű szerző következő regénye, a Randevú a Rámával nemcsak bestseller lett megjelenése évében, 1973-ban, de a kritikusok is elismerték értékeit: több mint fél tucat nemzetközi díjat söpört be szerte a világon. Ez az ambiciózus történet egy óriási, idegen űrhajó felfedezéséről szól, ami az emberiséggel mit sem törődve halad át a Naprendszeren, olyan küldetést teljesítve, mely alapjaiban rengeti meg a Föld népeinek vallási és természettudományos világképét.

Az 1975-ös Birodalmi Föld újabb forradalmi újításokat hozott Clarke prózájában, ezúttal társadalmi kommentárok formájában. Teljes egyenjogúságot hirdet faji hovatartozástól és nemi orientációtól függetlenül, de figyelmeztet a klónozás etikai veszélyeire is.

Az 1979-ben megjelent Az éden szökőkútjai az űrlift tudományos elméletét propagálta, mely olcsóbb alternatívával válthatná ki a pazarló rakétás űrutazást. A könyv végére megépül egy gigantikus űrállomás is, ami valóságos gyűrűként öleli körül a Földet, egész bolygónyi embernek szolgáltatva új otthont. Rajongói nagy döbbenetére Clarke bejelentette, hogy ez az utolsó regénye, de szerencsére ezt az ígéretét nem tartotta be.

Az 1980-as évek elejének eredményei az űrkutatás terén arra sarkallták, hogy újragondolja és folytassa a „2001” történetét. A 2010. Második űrodisszeia is megfilmesítésre került, majd idővel két további kötet is napvilágot látott, cselekményét 2061-be, illetve 3001-be helyezve.

A szerző egészségi állapota azonban romlani kezdett. Egy ifjúkori fertőzés szövődményeként fokozatos izomsorvadással járó súlyos idegrendszeri betegség alakult ki nála, amely idővel tolószékbe kényszerítette, és jelentősen rontotta munkabírását is. 1956-tól kezdve egyre több idejét töltötte a második otthonának tekintett Ceylon szigetén (ma Sri Lanka), és a diagnózist követően mindinkább visszavonult ide a világtól. Írói ötletei szerencsére korántsem apadtak el, azonban kidolgozásukra már nem maradt energiája. Ennek tudható be, hogy 1988-tól kezdve csaknem minden könyvéhez társszerzők segítségét vette igénybe.

Mindig a megbékélés ügyét propagálta hányatott sorsú választott hazájában, amiért 1994-ben még Nobel-békedíjra is felterjesztették. Később pedig egy rendkívül csúnya, ám végül teljességgel alaptalannak bizonyuló pedofília-vád hercehurcáit követően 2000-ben az angol királynő lovaggá ütötte.

Kezdetben a NASA mérnökével, Gentry Lee-vel dolgozott együtt, így született meg a Randevú a Rámával három folytatása, valamint a magyarul is olvasható Bölcső. Az ezredfordulón sikerült végre azt az ideális kollégát megtalálnia, aki maximálisan osztotta világnézetét és a tudomány iránti elkötelezettségét, Stephen Baxter személyében. Ez a már saját jogán is világhírű angol sci-fi író megtiszteltetésnek vette az idős mester felkérését, együttműködésük négy kötetet eredményezett, köztük az Űrodisszeiákra reflektáló Időodisszeia-trilógiát (Az Idő Szeme, Napvihar, Elsőszülöttek). [1]

Nevét viseli az Arthur C. Clarke Foundation, az Arthur C. Clarke-díj, valamint a 4923 Clarke kisbolygó.

 

Művei

 

Sci-fi

 

Egyéb

  • 1962. Profiles of the FutureA jövő körvonalai (Bp., 1968, 1969) Kép
  • 1963. Glide Path
  • 1972. The Lost Worlds of 20012001 elveszett világai (Bp., 2004)
  • 1984. Ascent to Orbit
  • 1988. Astounding Days

Clarke novellái közül számos magyar fordításban is megjelent az Univerzum és a Galaktika számaiban.

 

Film

  • 1964–1968: 2001: A Space Odyssey2001: Űrodüsszeia
  • 1980–1984: 2010: The Year We Make Contact2010. A kapcsolat éve
  • 2000: Rendezvous with Rama ([1])

 

Források és jegyzetek

 

Külső hivatkozások

Commons
A Wikimedia Commons tartalmaz Arthur C. Clarke témájú médiaállományokat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Привет! Хотел бы немного рассказать о тонкостях ритуальных услуг в Челябинске

(ValeraDruzhininriz, 2021.03.26 23:44)

ритуальные товары - https://xn--90ahp.xn----7sbncac3aodlamf.xn--p1ai/ritualnyie-tovary

Потеря близкого человека для нас – всегда большая утрата. Испытывая нравственные страдания и боль потери близких нам людей, нам не просто заниматься коммерческими вопросами по организации захоронения, и почти всегда, мы наблюдаем такую картину, когда нам навязывают услуги, которые мы не в состоянии оценить объективно! Кто-то заказывает крест или обычный памятник, кто-то - памятник с сердцем, укладывает тротуарную плитку, облагораживая могилу, заказывают различные ритуальные товары; такие как цветы, свечи, ленточки…
Всё это, конечно же, невыносимые душевные страдания, которые, мы дополнительно испытываем в тот момент, когда мы скорбим по усопшим. И это очень горько! Я говорю о том, что было бы неплохо, если бы на этапе, когда мы ещё молоды и можем зарабатывать, мы могли бы точно так же, как и при оформлении страховки на жизнь или здоровье, формировать некий фонд для того, чтобы в случае нашей смерти, наши похороны проходили без нашего участия, и в тоже время, все эти душевные страдания не соприкасались с маркетингом. И этим мог бы заняться фонд, в котором мы откладывали средства на такой непредвиденный случай!
Здесь сразу несколько вопросов, которые могли бы встать после нашей смерти: это большое количество разных услуг, которые связаны с этим бизнесом: это либо памятники с аркой на могиле, либо какой-то определенный мрамор, это могут быть памятники с сердцами (семейные памятники). Мы также вынуждены облагораживать могилу, используя тротуарную плитку, в частности нам приходится докупать очень множество товаров, которые так или иначе, связаны с ритуальными товарами и или услугами: и это может быть просто крест на могилу, это могут и какие-то фигурные памятники из гранита, резные памятники, двойные памятники, если речь о несчастном случае и гибели нескольких близких нам людей! Одновременно памятники также бывает разных видов они бывают как вертикальные, так и горизонтальные, и в целом — это множество вопросов, которые в данный момент, когда это происходит, нам не хочется решать!
Решение на мой взгляд в ритуальных ФОНДАХ! И эту проблему можно было бы решить.

С большим удовольствием ответим на все интересующие вопросы по теме:
https://xn--90ahp.xn----7sbncac3aodlamf.xn--p1ai/zakazat-pamiatnik-chieriez-intierniet

Привет! Хотел бы немного рассказать тонкостях шиномантажа

(Metroidciz, 2021.03.13 22:19)

Вентили для дисков https://tiretools.by/cat/ventili-dlya-koles-i-kamer-1444

Вентили для дисков является неотъемлемым этапом обслуживания вашего авто каждые 10-15 тысяч километров пробега (либо не реже 1 раза в год). Это позволяет своевременно выявить и устранить любой дисбаланс колес. А следовательно, защитить ваш автомобиль/транспортное средство от дефектов рулевого управления, дефектов амортизаторов, подшипников и других значимых элементов подвески.

Также, бывалые рекомендуют купить грузики для шиномонтажа, и в том случае, - если диск был деформирован после попадания в яму, и если вы поставили новые шины и уже проехали на них 500 км.

Игнорирование процедуры проведения балансировки опасно не столько потому, что впоследствии придется переплатить существенно больше за ремонт, сколько потому, что вибрация колеса – возможная причина возникновения опасных ситуаций на дороге.

С большим удовольствием ответим на все интересующие вопросы по теме: https://tiretools.by/cat/pasta-dlya-shinomontazha-1532

Наш адрес:
Беларусь, Минский район, аг. Щомыслица, ул. Брестская 1-В

Контактные телефоны:
+375-29-602-61-67
+375-44-722-59-15

Паста для шиномонтажа https://tiretools.by/cat/pasta-dlya-shinomontazha-1532