Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megvilágosodás

2017.04.17

Carl Thomas – Megvilágosodás

Egy nap elgondolkoztam a világ dolgairól, hogy milyen jó is volt régen, amikor még emberek éltek körülöttem, és nem robotok csináltak mindent. Valódi hús-vér, élő emberek, akik tele voltak érzésekkel, álmokkal. De most, bármerre is nézek, csak robotokat látok, akik végzik a dolgukat, amit beléjük programoztak. Minden automatikusan működik, kevés a hibaszázalék, a termelés gördülékeny. Óramű pontossággal hoznak létre bonyolult dolgokat. A legparányibb alkatrészektől egészen a leghatalmasabb komplexumokig mindent ők alkotnak, a tervezéstől az összeszerelésen át a legvégső kivitelezésig mindent. Javítanak, létrehoznak. Biológiai struktúrákat gyógyítanak nanotechnológiai eljárással. Már a vérben is nanorobotok gyógyítják az elburjánzó sejteket, és önműködően végzik a feladatukat.

Tervezés, kivitelezés. Tervezés, kivitelezés, megállás nélkül. Nincs kávészünet, nincs cigarettaszünet, nincsenek biológiai szükségletek, amelyek késleltetnék a munkát. Nem kell béreket fizetni, és a munka folyamatos, nincs leállás. Nincs áramszünet, a nap- és a szélenergia mindent megold. Nincs határidő, nincs selejt, nincsenek aggályok.

De nincsenek álmok és vágyak sem, és semmi, ami valaha emberi volt. Amíg ilyesmiken jár az agyam, addig se állhatok le, nekem is dolgoznom kell. Mintha gép lennék. Hála a legmodernebb technikának és a strapabíró beépített protéziseknek, nem érzek fáradtságot. Végzem a dolgom, mint a többiek. De én nem olyan vagyok, mint ők. Ők robotok, én nem. Nekik nincsenek gondolataik, ők csak parancsokat hajtanak végre. Nincsenek álmaik, nincsenek vágyaik, sem pedig érzéseik. Bennük nincs semmi emberi.

Programjuknak köszönhetően képesek a fejlődésre, és új tudományos eljárásokat fejlesztenek ki. Olyan robotot akarnak létrehozni, aki képes az öngeneráló gondolatokra, és nem csak előre megírt programsorok, matematikai egyenletek alapján működik. Olyat, aki képes mélyebb összefüggéseket keresni a világban, aki képes az elvont gondolkodásra. Valami újat szeretnének alkotni. Valami emberit. Újra létre akarják hozni azt, ami eltűnt a világból, amire csak az emberi gondolkodás képes. Az lenne a terv, hogy ébredjen öntudatára, képes legyen döntéseket hozni szabad akaratából, és ne csak a belekódolt programok szerint „éljen”. Igen, ez a lény képes legyen élni! Legyen önálló és kreatív, gondolkodjon és teremtsen! Képes legyen meglátni a természetben rejlő csodákat, és felismerni az élet misztériumát. Hajtsa őt előre a kíváncsiság.

Ideje volt döntést hoznom. Lenéztem a gép karjaimra, és felálltam. Tudtam, hogy valamit belém ültettek, valamilyen új fejlesztésű mikroprocesszort. Megállt körülöttem a munka, a robotok csak néztek engem, hogyan reagálok. Ugyanabból az anyagból voltunk, de nem voltam közülük való. Indulnom kellett, hogy végre megvalósítsam önmagam.

Tamás Károly Tamás (Carl Thomas)

2016-06-20.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.