Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az alábbiakban olvasható a Psycho-Fiction, mint újszerű sci-fi irodalmi irányzat általam meghatározott definíciója, amely csupán a személyes álláspontomat tükrözi!

 

A zenelejátszó kívánság szerint leállítható!                  >>>>>>

 

 

 

Az úgynevezett Psycho-Fiction egy újszerű irányzat, a sci-fi egyik leágazása, amely leginkább a pszichológiai és az érzelmi vonalra fekteti a fő hangsúlyt. Egyszerűen megfogalmazva talán lélektani sci-fi-nek, vagy pszichológiai sci-fi-nek, sőt, még psycho-science-fiction-nek is nevezhetnénk.

 

Ezotéria, spiritizmus, reinkarnáció, vallási tanok, a hitvilág legkülönfélébb elemei, illetve főképp az emberi elme, a lélek és más misztikus témák tarkítják az ilyen jellegű írásokat, persze tudományos-fantasztikus történetbe ágyazva. Az emberi érzelmek sokszínűsége és egyfajta kozmikus szemlélet jellemzi ezt az amúgy nem feltétlenül pörgő lendületű, inkább leíró jellegű, lassú, és erőteljesen filozófikus tartalommal túlfűtött írásmódot.

 

Mindezeken kívül további ismertető jegyei lehetnek a gyakran felmerülő témák: a természet és saját környezetünk megóvása, külső látásmód, globális gondolkodásmód, valamint a feltérképezetlen emberi lélek szinte megfejthetetlennek tűnő rejtelmei. Ezek az írások emberi elmére hatnak, mély mondanivalókat tartalmaznak és további gondolkodásra késztetnek. 

 

E stílus nem idegenkedik a kozmikus vándoroktól, az idegen lényektől, a földönkívüliektől, a paradoxonoktól, az időutazásoktól, vagy bármely más hagyományos sci-fi elemtől sem. Mégis, a legfőbb ismérve az elgondolkodtató, gondolatébresztő, esetleg további vitákra ösztönző, jövőbe mutató, gyakran elvont gondolatmenetekre késztető, merész témaválasztás.  

 

Az ilyen történetek legjellemzőbb vonulata az a pszichológiai és lélektani motívum, amelyre a cselekmény széles spektruma épül. A végkifejlet nem ritkán tanulságos mondanivalókkal szolgálhat. Előfordulhatnak bennük hasznos utalások és útmutatások is a valós, mindennapi életre vonatkozólag, mindez akár egy alternatív történetbe ágyazva.

 

A Psycho-Fiction megkísérli tágítani a hagyományos Science-Fiction eddigi határait, valamint túllépve azokon, az emberi értelem más dimenziói felé mutat. Olyan írói és stílusbeli elemeket próbál ötvözni, amely eddig látszólag nem férhettek meg egymás mellett. Ebben rejlik tehát újszerűsége is, hiszen formabontó struktúrája lehetővé teszi azon elemek egyesítését, illetve azok együttesen történő alkalmazását egy adott történeten belül, melyek a konzervatív felfogás szerint megférhetetlennek tűntek eddig az átlag olvasók körében. 

 

Ez tehát az én olvasatomban a Psycho-Fiction, amely az eddigiektől merőben eltérő, újszerű, bár a hagyományos tudományos-fantasztikus irodalomtól mégsem idegen irányzat. Hiszen minden abban rejlő motívumot, témát, elemet magában hordoz, de szellemiségével, érzelemgazdagságával és további elemek sikeres ötvözésével túl is halad azon.

 

A következő cél pedig a sci-fi - ez esetben "psy-fi" - és a szépirodalom lehetőség szerinti egyesítése, amely új kihívást jelent és még újabb lehetőségekkel kecsegtet. Ezzel pedig az irodalom ez idáig még felfedezetlen, vagy nem annyira ismert területeire nyerhetünk majd betekintést.