Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Info a szerzeményekről

2008.12.11

A zenelejátszó igény szerint leállítható!   >>>>>

 

 

Kép Az írást 1997-ben kezdtem és rendhagyó módon egyből egy hosszabb tudományos-fantasztikus regény megírásába fogtam - aminek alapötletét még az általános iskolás éveim vége felé, a 80-as évek végén dolgoztam ki egy fogalmazás formájában -, és amely eleinte kétségtelenül nagy falatnak tűnt. Ám kitartásom és eltökéltségem eredménye 6 év múltán meg is mutatkozott. Kisebb-nagyobb szünetekkel végül 2003-ra lett teljesen kész.
 
Közben 1999-ben született meg első rövidebb írásom is, amely valójában talán nem is novella volt és még csak nem is a hagyományos értelemben vett tudományos-fantasztikus, hanem amolyan elgondolkodtató, lélektani, ezoterikus mű. Volt, aki azt mondta róla, hogy pszichológiai sci-fi. Egy különös inspiráció hatására írtam, ugyanis ekkortájt volt látható Magyarországon a teljes napfogyatkozás, bár témáját tekintve mégsem volt szorosan hozzá kapcsolható.
 
Kép Néhány hónapra rá megírtam második rövid művemet, amely már valóban novella lett. Azután kisebb-nagyobb kihagyásokkal jött sorban a többi. Leggyakrabban az álmaimból merítek ötleteket, melyeket aztán kidolgozok, majd papírra vetek. Az ihlet rendszerint a kora reggeli órákban, rögtön ébredés után érkezik, néha késő éjjel amolyan félálomszerű állapotban, de van úgy, hogy hajnalban a buszon zötykölődve, álmosan. Sok esetben pedig a zene által nyújtott hangulat segít az alkotás folyamatában.
 
Már kezdetben is a sci-fi stílust céloztam meg írásaimmal, és megpróbáltam a számomra legnagyobb mesterek, példaképek nyomdokaiba szegődni. Azonban évek múltán rá kellett jönnöm, hogy ez bizony korántsem olyan egyszerű dolog, mint ahogy én azt korábban elképzeltem.
 
Írásaim többsége vegyíti a különféle elemeket, és ezzel egy nagy strukturális elegyet képez több stílussal is. Tudomány, fantasztikum, pszichológia, vallás, misztikum, ezotéria, spiritizmus, sőt, kaland és romantika is keveredik sok esetben. Kép Gyakran állítom szorosan egymás mellé a tudományos-fantasztikus és a pszichológiai témákat. Néhány írásomra éppen ebből a megfontolásból találtam jellemzőnek leginkább a „psycho-fiction” megnevezést. Írásaim gyakori elemei között szerepel többek között az emberi lélek, és a reinkarnáció is. Egyes esetekben a merész témaválasztással néha ingoványos területekre tévedek, mint például a vallási témák vegyítése a tudományos-fantasztikus területtel. Olykor már botrányszagú tabutémákat döntögetek egyes gondolataimmal. Van úgy, amikor erőteljes lélektani eseményeket jelenítek meg az alkotásaimban, máskor pedig a túlcsorduló érzelmek már-már szentimentalizmusba csapnak át. Mindezt talán sok sci-fi rajongó megrökönyödésére, illetve nemtetszése ellenére is teszem.
 
Megkísérlem szerény eszközeimmel bemutatni, hogy az, amit régen tudományos-fantasztikus irodalomnak neveztünk, talán sokkal többet is kifejezhet, mint azt gondolnánk. Sokak szerint talán nem feltétlenül szerencsés dolog így összekeverni, vegyíteni a teljesen eltérő dolgokat. Én sem így terveztem, hiszen kezdetben magam is más, egyszerűbb utat választottam volna. Kép De az elvont, absztrakt gondolkodás velejárói arra késztettek, hogy egy saját utat válasszak magamnak, egy ezidáig járatlan ösvényt, ahová más talán még nem nagyon merészkedett. Amit mondani szeretnék írásaim által, azt mind így, ilyen módon közelítem meg, manapság már tudatosan, még akkor is, ha ez nem kimondottan népszerű az átlagolvasók körében.
 
Meglehet, hogy éppen ez a göröngyös út vezetett el engem odáig, hogy rájöjjek: valahol minden összekapcsolódik. Minden dolog kapcsolatban van, és kölcsönhatásban áll egymással. Éppen ezért nem idegenkedem ettől a felfogástól, és ezt próbálom megjeleníteni, érzékeltetni az írásaimban is a különféle, egymástól látszólag teljesen eltérő témakörök ötvözésével.
 
Kép Írásaim nem feltétlenül követik az átlagos sci-fi alkotások jól bevált hagyományait. Viszonylag távol állnak a pergő lendületű történetektől, és még csak nem is hasonlít az akciódús, lézerpisztolyos, csihi-puhi históriákhoz sem. Többen is illettek már engem eddigi életem során azzal a jelzővel, hogy amolyan elvont figura vagyok. Ezt tükrözendő, az írásaim is hasonló jellegű stílust nyernek. Lassú tempójú, elbeszélő jellegű, elgondolkodtató, helyenként elvont gondolatmenetű írások születnek a kezeim alatt. Sokan bizonyára nem szimpatizálnak ezzel a vontatott stílussal, illetve az írásaimban fel-felbukkanó keverék-rendszerrel, ám úgy vélem, hogy a mély gondolatokat, melyeket sugallnak, csakis így érdemes az arra fogékony olvasó-közönség elé tárni. Ezt találom a legjobb módnak, hogy kifejezzem magam, kitárjam a bennem rejlő érzéseket, gondolatokat, szándékokat, és így adjam át azokat az üzeneteket, melyeket el szeretnék mondani az olvasóknak.
 
Kép Eredetileg tehát véletlenül keveredtem erre az útra, ám én ezt ma már nem bánom. Már ha létezik egyáltalán „véletlen”. Az írásaimban előforduló tudományos témákat - mint például a csillagászat, űrkutatás, kozmológia, vagy a pszichológia -, úgy próbáltam beleilleszteni a történetekbe, hogy azok lehetőleg közérthetőek legyenek a laikus olvasók számára is. Természetesen ezzel együtt törekedtem az adott témakör valósághűségének megtartására, mindamellett helyenként színesítettem azokat saját egyéni elképzeléseimmel is úgy, hogy azért lehetőleg ne nagyon rugaszkodjanak el a valós tudományos tények talajáról.

 

Szándékomban állt minden művemet oly módon megírni, mintha egy filmet látnék magam előtt, hogy az olvasók számára is könnyen olvasható legyen, és elképzelhetőek legyenek a történések. 

 Jelenleg folyamatosan könyvkiadók után kajtatok, hogy végre kiadhassam első könyvem. Közben néha új novella-ötletek pattannak ki a fejemből. De hamarosan már a második regényem is elkészül, amely már sokkal terjedelmesebb lesz az elsőnél, választékosabb szóhasználattal, emberközeli történettel, telis-tele érzésekkel, újszerű gondolati elemekkel és még tucatnyi meglepetéssel, amelyek nagyban bővítik rendhagyó írásaim tárházát.
 
Eddigi rövidebb írásaim:
1.      Asztrálsík – Istenek világa
2.      A lelet
3.      Aythar mennyországa
4.      Egy bensőséges találkozás
5.      Idegen szemmel
6.      Jégvirág
7.      Űrfertőzés
8.      Mivé leszünk?
9.      Rémálomkép
10. Az időnkívüliek
11. Jövőnk a múltban
12. Embrió elme
13. A mennyország és a pokol egy napja
 
Regények:
1.      Tünemény /letölthető az AdamoBooks oldaláról!/
2.      Empathyco /előkészületben/ - az elkészült kézirat jelenleg gépelés alatt!
3.      Holoverzum /tervezés alatt/

 

További várható novellák:

1.      Sámántánc
2.      Rezonancia
3.      A képzelet dimenziói
4.      Az időtlenség partján
5.      Álmodj nekem mennyországot!
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.